O šoli

Predstavitev

Vrtca na Dobrovem in Kojskem sta enoti Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo. Vključena sta v mrežo zdravih vrtcev v Republiki Sloveniji. Organizirata zanimive družinske dneve, športne programe in tečaje plavanja. Otroci spoznavajo resnični in domišljijski svet s pomočjo knjižnice otroških slikanic in videokaset, prijetne urice preživijo v telovadnem, likovnem in glasbenem kabinetu. Nekateri mladi nadobudneži se že učijo prvih korakov plesa in jezika naših sosedov.

Osnovna šola izvaja program devetletke. Ker se pouk zavleče v popoldanski čas, čaka učence v prostorni jedilnici poleg malice še kosilo. Za prijetno in koristno zapolnitev popoldanskega časa učencev do petega razreda poskrbi podaljšano bivanje. Za takšne in drugačne težave in vprašanja z učenci sodelujeta psihologinja in socialna delavka. 
Poleg pouka se v šolskem letu zvrstijo številni kulturni, naravoslovni, tehniški in športni dnevi ter ekskurzije. Šola že desetletja uspešno izvaja šolo v naravi, poleti v Portorožu, pozimi na smučišču Krvavca. Poleg tega sta že v tradiciji še dva tedna bivanja v centrih šolskih in obšolskih dejavnosti, v katere so zajeti učenci od 4. do 7. razreda. Za mlajše učence so organizirani plavalni, kolesarski in smučarski tečaji.

Zelo veliko je interesnih dejavnosti. Učenci, ki so aktivni v krožkih ali pri dodatnem pouku se vsako leto uspešno vključujejo na tekmovanja na regionalnem in državnem nivoju. Na športnem področju se posebej odlikuje ženska odbojkarska ekipa. 
Učenci Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo so navdušeni tudi nad glasbeno umetnostjo. Otroški in mladinski pevski zbor in Orffovi skupini na šoli izvajata letne koncerte, kjer se z izbrano tematiko, skupaj z recitatorji, predstavijo številnemu občinstvu. Vsak razred devetletke ima v šolskem letu koncert glasbene mladine, zadnja dva razreda si ogledata simfonično matinejo in operno predstavo v Ljubljani.

Učenci in njihovi mentorji so izdelali veliko raziskovalnih nalog, v katerih so pobližje spoznali zgodovino, kulturo in naravne posebnosti Brd: Brda, Domače obrti, Češnje, Sprehod po Brdih, Prunele, Ludvik Zorzut, Oljarstvo v Brdih, Plačilna sredstva med NOB, gojili so tudi sviloprejko.

Šola na Dobrovem sodeluje s šolami v Italiji: v Moši, Števerjanu, na Plešivem, v Gorici in v mestu Fumane pri Veroni. Poleg obiskov in dopisovanja z njimi izvajajo tudi projekte preko interneta. Mnogi projekti so postali sestavni del vzgoje in izobraževanja na šoli. 
Šolska leta se zaključujejo z ekskurzijo in dolgo pričakovano valeto. Učenci zapuščajo našo šolo s tisočerimi željami. Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo si želi in deluje v upanju, da bi jim poleg nepozabno lepih trenutkov podarila tudi popotnico življenjske modrosti.