Podružnica Kojsko

Predstavitev šole

Kje smo

kojsko

Na skrajnem zahodu Slovenije leži gričevnat, razgiban svet, poln dolin in vzpetin s številnimi vasicami, vinogradi in sadovnjaki.
V to svojevrstno deželico se iz Nove Gorice lahko podamo po dveh poteh.
Prva nas pelje ob Soči do Plavi, kjer se po strmi in vijugasti cesti začnemo vzpenjati do vasi Vrhovlje pri Kojskem. V trenutku, ko se spustimo čez Vrhoveljski preval (392 m), se odpre čudovit pogled na prelepa Goriška brda in še dlje, vse do morja v Tržaškem zalivu.
Krajša in ugodnejša je pot po novi sabotinski cesti, ki vodi iz Solkana po cestnem koridorju preko italijanskega ozemlja.

Kojsko


Vas Kojsko je središčno naselje zgornjih Brd. Nekoč je bil to najvažnejši kraj Goriških brd. Na vzpetini JV od vaškega jedra (290m) stoji znana cerkev Sv. Križa z znamenitim krilnim oltarjem. V vasi so ostanki gradu iz 16. stoletja, ki je bil last grofov Coroninijev, nato Attemsov.
Hiše so razporejene ob zelo prometni cesti Hum – Gonjače, ob kateri stoji tudi naša šola.

Na kratko o šolstvu v Kojskem


kojsko 1

Prva ljudska šola v Brdih je bila ustanovljena leta 1826 v Kojskem. Na začetku je bil pouk v privatnih hišah, v prostorih sedanje gostilne in v gradu. Leta 1913 so Italijani sezidali novo šolsko poslopje, kjer še danes stoji šola.
Od prvih začetkov, vse do Gentilijeve šolske reforme, je bil učni jezik slovenski. Nato so postopno začeli uvajati v šole italijanščino, ki je s šolskim letom 1927/28 postala učni jezik. Italijanski učitelji, ki so tu poučevali od leta 1923 do druge svetovne vojne, so prirejali razne prireditve in obdarovanja, da bi lažje poitalijančili slovenske otroke.
V šolskem letu
– 1948/49 je bila v Kojskem odprta sedemletka
– 1951/52 so se višji razredi preoblikovali v nižjo gimnazijo, nižji razredi pa v osnovno šolo
– 1966/67 so bili vsi učenci višjih razredov prešolani na centralno šolo Dobrovo, šola Kojsko je postala podružnica Osnovne šole Dobrovo
– 1978/79 je šola Kojsko postala celodnevna osnovna šola in v tej obliki delovala do zaključka šol. l. 1990/91, ko je bila celodnevna šola ukinjena
– 2001/02 smo s 1. razredom vstopili v devetletko

Šolska stavba je bila večkrat obnovljena. Večjo prenovo je doživela po potresu leta 1976, nato so leta 1985 adaptirali šolsko podstrešje in šola je s »klobukom« pridobila dve novi učilnici, knjižnico in kabinet.

Zadnja večja obnovitvena dela so se dogajala med letnimi počitnicami 2006, ko so zamenjali okna, prekrili streho, obnovili fasado, uredili učilnice v zgornjem nadstropju,…

Šola danes

kojsko 2